Történetünk


A Komlói Pedagógus Kamarakórus 1978 őszén alakult meg; alapítója és jelenlegi karnagya dr. Szabó Szabolcs, aki Pécsett Tillai Auréltól, Budapesten Párkai Istvántól tanulta a karvezetést, s aki napjainkban a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban irodalmat, magyar nyelvtant és zenét tanít, illetőleg kórusokat vezet.

A Komlói Pedagógus Kamarakórus tagjai között találunk pedagógusokat, diákokat, mérnököket, közgazdászokat, vállalkozókat és tisztviselőket egyaránt.

Az énekkar két önálló koncertet ad saját városában, s gyakran szerepel magyarországi és külföldi fesztiválokon, versenyeken. Hazájában - számos állami elismerés mellett - elnyerte a legmagasabb amatőr zenei kitüntetést, a "hangversenykórus" címet.

A mintegy 40-45 fős együttes számos alkalommal énekelt a Magyar Rádióban, a legtöbbször egyenes, élő adásban.

A Komlói Pedagógus Kamarakórus 1983-ban önerőből megjelentette műsoros kazettáját, 1989-ben pedig hanglemezét, később CD-ket (1997, 2003, 2005, 2008).

Koncerteket adott Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Finn- és Franciaországban, Hollandiában, Lengyel-, Német- és Olaszországban, valamint Romániában.

A nemzetközi és hazai kórusversenyek eredményeiből, fellépéseinkből (néhány a több, mint 60 díjból):

1986 - Solymár - fesztiváldíj

1987 - Békés-Tarhos - nagydíj

1989 - Pécs - részvétel a gálakoncerten és közönségdíj

1989 - Spittal (Ausztria) - részvétel a gálakoncerten és III. díj

1989 - Budapest - Arany Diploma, különdíj és karnagyi különdíj

1996 - Pécs - részvétel a gálakoncerten és különdíj

2001 - Szolnok - a "Kultúrával a Nyugat kapujában" országos fesztiválon vegyeskar-kategóriában első helyezés

2004 - Gyöngyös - karnagyunk Fasang Árpád-díja

2006 - Atri (Olaszország) - nemzetközi kórusfesztivál

2007 - Tours (Franciaország) - nemzetközi kórusverseny - Ronsard-díj

2008 - Gorizia (Olaszország) - "Cecilia Seghizzi" Nemzetközi Kórusverseny - Reneszánsz kategória 1. hely, Romantika és Nagydíj 3. helyek és C. Seghizzi dalokért négy különdíj

2009 - Limassol (Ciprus) - koncertek az Epilogi Kulturális Mozgalom szervezésében

2012 - "Komló Város Közművelődéséért" kitüntetés

2015 - Róma (Olaszország) - Koncertek a Banda Musicale Madonna del Divino Amore fúvószenekarral és a Corale Polyphonia nőikarral

2018 - koncertek a kórus 40. évfordulóját ünnepelve, valamint nemzetközi kórusfesztivál a ciprusi Limassol városában

A Komlói Pedagógus Kamarakórus – bár nagyon megbecsüli a kapott elismeréseket – mégis minden kitüntetésnél, díjnál fontosabbnak tartja a közönséggel való találkozást, a hallgatóság és a művészet nemes szolgálatát. Kórusunk - mint a magyarországi nemzeti fesztivál vegyes kari kategóriájának győztese - továbbra is szívügyének tekinti a határon túli magyarsággal való találkozást, így testvéri kapcsolatot ápol a sepsiszentgyörgyi (Székelyföld), az adai (Vajdaság) és a kassai énekkarokkal.

Az együttes mindig szeretettel emlékezik fejlődése szép állomásaira: Balatonfüredre, Esztergomra, Gyöngyösre, Kaposvárra, Szekszárdra, Szombathelyre és a fővárosra - a pedagógus kórusok országos találkozóinak színhelyeire.

 

Vissza az elejére


PayPal Támogatás / Donate - The safer, easier way to pay online!

free counters

A weboldalon elérhető tartalom (képek, dalok, videók, szövegek - és ezek bármely részlete) a Komlói Pedagógus Kamarakórus, Fekete Balázs és más szerzők tulajdona. Az összes tartalomnak csak magánjellegű felhasználása (meghallgatás / megtekintés) engedélyezett, azokból, vagy részleteikből bármilyen reprodukció, másolat készítése, ill. nyilvános bemutatás vagy felhasználás kizárólag kórusunk előzetes engedélye alapján lehetséges.